fbpx

Quartz

SEIKO lanseerasi maailman ensimmäisen kvartsikellon, SEIKO Quartz Astronin, vuonna 1969. Vuoteen 1968 mennessä kvartsitekniikka ei ollut kehittynyt kovinkaan paljoa. Turhautunut johtoporras ilmoitti tuotekehityksestä vastaavalle osastolle, että heillä oli vuosi aikaa saada kvartsikello markkinoille. Uusi, asialle omistautunut tiimi pantiin töihin SEIKOn tiloissa. He kehittivät alusta alkaen SEIKOn tiloissa kolme tarvittavaa peruselementtiä, jotka muuttivat kvartsikellon unelmasta todeksi: kideoskillaattorin, uudenlaisen askelmoottorin ja uuden C MOS -tekniikkaa hyödyntävän IC-piirin, kaikki vuoden sisällä. SEIKOn tavoitteet saavutettiin vain viikkoa ennen määräaikaa. Vuonna 2004 SEIKOlle myönnettiin IEEE:n Milestone Award maailman ensimmäisestä kvartsikellosta.

Kun SEIKO aloitti kehittämään kvartsikelloa vuonna 1959, kvartsikellon valmistukseen tarvittavaa teknologiaa ei vielä ollut olemassa, ja näin ollen melkein kaikki tarvittava täytyi luoda tyhjästä. SEIKOlla tehtiin lujasti töitä kideoskillaattorin kehittämisen eteen, sillä kideoskillaattori toimisi perustana kellon tarkkuudelle.

Lujasti tehtiin töitä myös avoimen askelmoottorin ja digitaalisen taajuusjakajan sisältävän IC-piirin eteen, jotta ne laskisivat kvartsikiteen värähtelyt oikein. Nykyään kolme edellämainittua keksintöä ovat muodostuneet kellon vakiovarusteiksi ympäri maailmaa ja se, että SEIKO antoi muille luvan käyttää niitä, on ollut mitä tärkein ja avokätisin lahja kelloteollisuudelle.

Siitä huolimatta, että SEIKO on antanut muiden kellovalmistajien hyödyntää omia ainutlaatuisia ideoitaan ja teknologiaansa, on SEIKO jatkanut voittokulkuaan kvartsikellojen valmistajana jo 40 vuotta tehden mittatilaustyönä uusia kvartsikaliibereita ja kehittäen alan edistyksellisimpiä tilaustyönä valmistettuja IC-piirejä.